Motivation og gode råd
Vi tre KUUL løbere har tilsammen løbet knap 300.000 kilometer. Undervejs har vi gjort os en del erfaringer, som vi gerne vil dele.
Motivation
Er du indimellem lidt træt af at løbe den samme rute, så prøv at løbe ruten den modsatte vej. Du vil blive overrasket over, hvor anderledes ruten vil opleves.
Det kan være svært at komme i gang, når der regner, er koldt og mørkt. Her er det en god ide, hvis man kan lave en aftale med en ven/veninde om at træne sammen. Det er sværere at løbe fra en aftale, når den er med andre end en selv!
Når man først er kommet hjem efter en lang dag i skole eller på arbejde, så kan det være svært at komme ud igen. Derfor er det en god ide at klæde om på arbejdspladsen og motionere på vej hjem, inden man skal i gang med de andre opgaver, man har.
Maraton
Når løbsdagen nærmer sig, og man begynder at skulle forberede sig på den store udfordring, som et marathonløb altid er, er der ofte nogle få ting, som man med fordel kan gøre inden løbet. Én ting, som man ofte skal undgå, er at lave alt for meget om på éns normale daglige rytme etc., f.eks. ikke lige pludselig at ændre sin kost dramatisk. Det kan nemlig ofte ende med, at maven går i hårdknude under løbet. Efterhånden som man får løbet nogle marathonløb, får man af erfaring sine egne små ritualer og erfaringer for, hvad der virker for én selv. Overordnet er der dog nogle ting, man med fordel kan gøre i ugen op til marathonløbet. For det første er det vigtigt, at kroppen får hvile. Dvs. god nattesøvn og kun nogle korte og lette løbeture, som er med til at holde kroppen igang og løsne op i muskulaturen. Kostmæssigt har man mange forskellige præferencer, men det er vigtigt med indtagelse af kulhydrater, dvs. pasta, ris, kartofler, men også protein i f.eks. form af let kødret. I de sidste par dage op til løbet bør man indtage godt med væske, men ikke så meget, at f.eks. éns nattesøvn bliver forstyrret af for mange besøg på toilettet. Væsken skal enten blot være vand eller meget fortyndet energidrik, da en for høj koncentration kan ødelægge. Man kan med fordel også holde lidt øje med vejrudsigten. Ikke fordi man jo på nogen måde kan gøre noget ved vejret, men mere fordi man så kan forberede sig mhp. valg af løbetøj, samt være forberedt på f.eks. varmt vejr, dvs. ekstra væskeindtag etc. Et overordnet råd er: Lad være med at eksperimentere for meget og lav ikke for meget om på din hverdag op til løbet. Godt løb til jer alle og pas på jer selv og hinanden derude! Vi ses!
Vil du prøve at bruge et af de utallige glukosepræparater, som kan booste dig med energi under f.eks. et marathonløb, så er en god idé at prøve det under en lang træningstur. Du vil derved få en fornemmelse af, hvorledes din krop reagerer på dette, og ikke mindst, om maven kan kapere det. Mange glukosepræparater er ofte meget koncentrerede, hvilket kan være en medvirkende årsag til maveproblemer under løbet.
Planlægger du at prøve kræfter med marathon distancen på et tidspunkt, skal der selvfølgelig en vis mængdetræning til, og der findes talrige marathon træningsprogrammer. Inden selve marathonløbet bør man have løbet én eller flere ture på 30-32 km, således man har prøvet at mærke, hvordan det føles når kroppen kører over på fedtforbrænding. Det er ofte dette, som er årsagen til at man “rammer muren” under et marathonløb. Et andet godt råd er, at det vigtigste ved ens første marathonløb er at GENNEMFØRE - og ikke tiden! Den kan man altid træne efter at forbedre:)