KUUL

Vi gør en forskel

Ultraløb, motion og velgørenhed i forening

Viborg ”by day,night and day”

Af Jan Tagesen

Lørdag d. 14/8 drog Gert, Henrik og jeg afsted til Viborg for at deltage i Viborg Atletik forenings årlige 24 timers løb, som var det 11. i rækken, samt Gerts kone Pia, som vanligt stillede op som supporter og hjælper. Hovedløbet er for hold af forskellige antal løbere, og i år var der ca. 4000 deltagere, samt ca. 20 deltager på 12 timers solo og ca. 45 deltagere på 24 timers solo. Princippet er ganske enkelt: Løbet starter kl. 12.00 lørdag middag og slutter søndag middag kl. 12.00 og herefter er det så bare at se, hvem der har løbet længst/flest omgange.

Sønder Sø

Løbet foregår omkring Sønder Sø i Viborg og er 5,73 km lang. En rigtig god længde synes jeg til 24 timers løb—da den er tilpas lang til at den er lidt varierende og tilpas kort til, at man ofte kommer forbi sit eget depot i målområdet. Ruten er flad på nær et par korte stigninger på den første del af ruten og veksler mellem grussti og asfalt sti. Som sagt drog vi af sted lørdag morgen kl. 9 og det småregnede, så vi håbede alle på, at vejret ville blive bedre op af dagen. Vi var fremme i god tid, og som singleløbere måtte vi oprette vores eget depot lige ved ruten, og vi opsatte vores pavillon ca. 1 meter fra ruten, så det var perfekt. Vi fik hentet vores løbenumre, som vi havde fået sponsoreret af arrangørerne—og stor tak for det. Vi slentrede lidt rundt blandt de andre 12/24 timers single ”nørder” (de fleste kender jo hinanden fra andre løb) og fik en lille hyggesnak.

Udlæg

Klokken var nu næsten 12.00 og vejret var blevet perfekt med let skyet og næsten vindstille og ca. 20 grader Gert og Henrik skulle løbe 12 timer, da de skal til grækenland i september og løbe Spartathlon, og dermed ”skåne sig lidt”. Jeg skulle løbe 24 timer og vidste jeg skulle løbe mit eget løb. Gert og Henrik ville afprøve en ny måde at løbe på med 2½ minuts løb efterfulgt af 30 sek. gang osv., som de vil gøre i Grækenland. Jeg ville løbe mit lidt langsommere tempo med få gangpauser, som jeg har det bedre med. Starten gik og der var rigtig god stemning med masser af deltagere og deres supportere i telte, pavillioner etc. Vi stoppede lige kort efter hver omgang ved vores depot og fik væske og evt. lidt at spise. Antallet af løbne omgange blev registreret ved en chip spændt om håndleddet, som man rakte ind over en registreringsenhed i målområdet.

Senere på dagen

Eftermiddagen gik fint med godt vejr og indimellem en lille snak med ens medløbere. Hen mod aften kom jeg forbi vores pavillon og blev noget overrasket over at se Gert ligge inde på en drømmeseng. Han havde det skidt med et maveonde og havde kastet op. Ville dog prøve at komme i gang igen. Han prøvede en omgang mere, men måtte desværre udgå efter ca. 6 timers løb. Henrik løb videre alene og var ved godt mod og godt løbende. Det var nu kommet godt i gang i grillene ved de forskellige holds telte, og der blev rigtig hygget og spist aftensmad. Jeg havde det stadig fint og kunne se på mine omgangstider, at det ville være realistisk at løbe mellem 170-200 km, hvilket var mit mål. Var nu som jeg plejer først ved at komme i gang efter ca. 60-70 km, og det gik stadig godt.

Natten

Fik ringet hjem og sagt godnat til ungerne, og fik at vide jeg lå på en 8.plads i 24 timers solo løbet. Det begyndte nu at blive mørkt, men ruten var oplyst på det meste af den, så det var ikke nødvendigt med pandelampe. Ved midnat sluttede 12 timers løbet, og Henrik havde løbet 20 omgange (114 km), hvilket han også havde stilet mod, så det var rigtig fint og han fik en flot 3.plads i 12 timers løbet. Jeg holdt en lille pause ved midnat, og Gert havde fået det godt igen og han og Henrik gik i bad inden hjemturen, mens jeg fik skiftet tøj og taget lidt mere på, så jeg var klar til natten. Jeg fik taget afsked med Gert, Henrik og Pia, og fortsatte ud i natten. Havde løbet ca. 102 km på de første 12 timer, hvilket også var efter min plan. Var ved godt mod, men vidste også, at nu kom de ”trælse timer” mellem ca. 01.00 og 05.00, hvor kroppen siger til én at nu burde man altså sove og ikke stavre rundt om en sø i Viborg midt om natten! Stoppede op efter hver omgang for at drikke og spise lidt. Kl. ca. 03.00 kunne jeg mærke at måtte ind og lige ligge lidt ned (nu var jeg glad for at have taget en drømmeseng med) og se om jeg kunne få lidt mad ned og hvile lidt. Jeg fik lagt mig med min sovepose over mig, og slappede af ca. ½ time, hvorefter det gik derud af igen. Havde en efterfølgende træls omgang, og måtte erkende, at jeg nok måtte ind og hvile lidt og prøve at spise igen, da jeg simpelthen manglede energi i kroppen. Lagde mig ind igen ca. ½ time, og denne gang gik det bedre med at få spist en sandwich og lidt cola og kaffe. På de efterfølgende omgange var det tydeligt, at de små pauser havde hjulpet, og jeg fik godt gang i løbet igen. Der var nu tydelig ro i målområdet, hvor det mest var de aktive løbere på holdene, der var vågne, mens der blev hvilet og sovet rundt i soveposerne blandt de andre løbere til det var deres tur.

Fokus på det positive

Jeg tog nu brug af min lille FM radio for adspredelsens skyld og blev pludselig klar over at man efterhånden jo er blevet noget ældre, da jeg hørte ”Eldorado” musik for 80érne med Jørgen Mylius i et par timer, som vi hørte i min ungdom—var det virkelig så mange år siden—og kunne til sidst radioavisen udenad. Omgangene gik ufortrødent videre og vejret var stadig fint med ca. 13-14 gr. og let vind og tørvejr, men lidt tåget og diset, så det blev lidt fugtigt. Natten var nu snart overstået, og nu lysnede det i øst og morgensolen kom. Jeg fik lidt morgenmad bestående af banan og kiks, samt kaffe og var kommet ind i en god rytme. Ringede hjem fra mobilen kl. ca. 9 og fik at vide, at nu lå jeg på 6.pladsen, så det gav lidt ekstra gejst. Solen brød nu for alvor gennem skyerne og det var faktisk blevet lidt varmt, men da man ikke ”skyder så mange knob” på det tidspunkt i løbet var det ikke noget problem.

Uventet opbakning

Kl. 11 kom min gode ven og løbemakker Niels og hans kone, samt min kone Rikke til målområdet og heppede løs. Niels havde klædt om til løbetøj og løb de sidste 2 omgange med mig. Jeg havde passeret en del andre 24 timers solo løbere, som var nede at gå sidst på formiddagen, mens jeg stadig kunne holde mig i gang med stille løb og gang.

I mål

Efter 24 timer og 22 minutter kom jeg i mål efter at have løbet 30 omgang—i alt 172,9 km og en 5. plads ud af de ca. 45 deltagere i 24 timers sololøbet. Var egentlig godt tilfreds, selv om jeg havde stilet mod de 190-200 km, da jeg havde haft en godt løb uden maveproblemer, store kriser eller skader, samt benene havde det forbavsende godt. Vi (de) fik pakket vores ting sammen, mens jeg sad i en stol og drak cola inden turen gik hjemad mod Århus. Efter et velkomment bad og aftensmad gik jeg i koma kl. 20 efter endnu en god løbeoplevelse. Jeg kan på det varmeste anbefale at deltage i dette løb, enten som hold eller sololøber, da jeg kunne se, hvordan man hyggede sig sammen, det være sig kolleger, famile eller venner. Stor tak til Pia, som på vanlig vis hjalp til i depotet og vartede os op med et glimt i øjet.

Til slut også en stor tak til Viborg Atletik Forening for et rigtig godt og velarrangeret løb—vi er klar igen til næste år!

Du kan hjælpe KUUL med at gøre en forskel for hjertebørn

SÆT FOKUS HJERTEBØRN VED AT DELTAGE I KUUL’S EVENTS.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev ved at sende en mail til nyhedsbrev@kuul.dk.

Du modtager vores månedlige nyhedsbrev og er blandt de første, der får mulighed for at tilmelde dig vores events.

STØT KUUL OG VÆR MED TIL AT GØRE EN LIVSVIGTIG FORSKEL.

Opret din egen indsamling, som du selv bestemmer anledningen til via BetterNow.

VI SØGER SPONSORER MED HJERTET RETTE STED

Vores sponsorater er bygget op omkring vores hovedevent KUUL Vinternat 3. søndag i advent.

Vi laver foredrag og andre events henover året. Kontakt os. Vi er åbne for alt, der giver overskud for Hjertebørnene.

Løb med os
Støt os
Sponser os