Studiebesøg på Great Ormond Street Hospital
I juni 2008 besøgte de første to sygeplejersker, GOSH i London. Det specielle ved afdelingen i London er at det er på et børnehospital, hverken Rigshospitalet eller Skejby er indrettet til børn og deres medindlagte forældre, så Lise Lotte Laursen og Lene Kjær håber på at få et indblik i hvordan et hospital i børnehøjde fungere. Det giver os en mulighed for at drage nytte af andres erfaringer, mht. indretning af afdelingen, så den bliver mere børne- og familievenlig
Her kan du læse deres fortælling fra turen.
Turen til GOSH
Vi , Lene Kjær (Rigshospitalet) og Liselotte Langelund (Skejby Sygehus), tog afsted man 8/6-09 og landede sent i Heathrow airport – hvorefter vi tog tuben til Rusell train station og blev hentet af vores kontaktperson Di Robert Shaw - en energisk, utrolig hjælpsom og engageret person. Hun fulgte os til vores hotel, ca 10 min gang fra stationen.
Vi blev hentet af hende næste morgen og hun viste os hen til Great Ormond Street Hospital. I gaden der førte hen til hovedindgangen passerede vi en masse bygninger/huse der også er ejet af hospitalet og som er en del af hospitalet, bl.a patienthotel, undervisningslokaler, HR og administration, og alm. hus:”Children with Laeucaemia”. Vi blev vist rundt og fik vores arbejdskontrakter (honorary contracts) ”SEE- NOT-TOUCHCONTRACT”, kaldte hun dem, dvs at vi måtte observere - men ikke have patientkontakt. Dernæst at vi blev vist rundt, og så meget af personalet fra Cardiac unit og at vi slutteligt lavede en plan for ugen udfra hvad vi ønskede at få ud af opholdet. Alle tog meget imødekommende imod os. Vi så hendes kontor hvor hun arbejder som practice educator sammen med kollegaen Liz Leonard.
Hvad er GOSH for en størrelse?
Der er ca 60 mio mennesker i UK. 400 patienter er der plads til på hospitalet og det åbnede i 1852. Motto: ”The child first and always”. Det er et offentligt sygehus men 30% af indtægterne kommer fra internationale patienter.
Sygeplejeuddannelsen
3 år tager uddannelsen som sygeplejerske og hvis man vil arbejde med børn er uddannelsen forlænget med et år, ellers er det 3 år i alt hvis man vælger pædiatri fra starten. Man arbejder 12 timers vagter, dag/aften (07.45-20.15) eller aftenvagt/nattevagt ( 19.45-08.15) Det har man gjort de sidste 20 år. Personalet bor ofte langt væk fra hospitalet men har mulighed for at bo på the–staffhotel for 15£/nat.
Uniformer: Man har rangorden efter uniformens farve og striber på den. Ex de lyseblå tilhører de sygeplejersker der har været uddannet kortest tid og de mørk-koboltblå tilhører de sygeplejersker der er længst oppe i hierarkiet. De lyserøde er sygeplejestuderendes farve og de lysegrønne er social- og sundhedsassistenternes. Derudover har man også kantbånd på uniformen som supplement til ens grad.
Hvert år har alle sygeplejersker en samtale med den sygeplejerske der har ansvaret for udvikling og uddannelse i afdelingen - og sammen gennemgår de den enkelte sygeplejerskes kompetencer - har hun forbedret sig, egner hun sig til at blive “rykket op” og derved tjene mere og få mere ansvar? Samtalen afsluttes med en “bedside”-opgave hvor sygeplejersken i praksis skal vise, at hun instrumentelt og empatisk kan overskue at passe barnet, dets forældre og varetage de opgaver den pågældende grad rummer. Når sygeplejerskerne når en vis grad, bliver de tilbudt at tage en master, som hospitalet betaler for. En master er således også adgangskort til næste grad.
Når sygeplejerskerne opnår de højeste grader, får de kompetencer til at indlægge, vurdere og udskrive ukomplicerede børn.
Opbygning/struktur
Der er 50 pladser på Cardiac unit, fordelt på de forskellige afsnit High intensive ward (CICU):
- 16 pladser, Ladybird ward
- 20 pladser ( 4 x 4 sengsstuer og 4 enestuer)
- Day-care : 8 pladser
- Outpatients (ambulante): 6 pladser
Andre intensive afd er NICU (neonatal intensive care unit) og PICU (paediatric intensive care unit). Man er meget speciale opdelt på GOSH og indenfor cardiac unit er man opdelt i:
- Faetal (prænatal diagnostik)
- ECMO
- Primær pulmonal hypertension
- Thorakotomi
- Cardiomyopathy
- Trakeale misdannelser
Man opererer alt på GOSH på nær levertransplantationer og opererer i gennemsnit 19-20 kardiologiske patienter ugentligt. Til sammenligning opererer henholdvis Rigshospitalet 3 kardiologiske børn pr uge og Skejby sygehus 2,6 børn kardiologiske børn pr. uge. (2008 tal).
Man har et lægeligt opfølgningsmøde om fredagen (Cardiac Governance) hvor de opererede patienter diskuteres, ekkoer vises og der undervises.
Ladybird ward
For 2 år siden introducerede man begrebet: “Care-by-parent”, hvor forældrene i langt højere grad fik ansvaret for pasningen af deres barn. Derudover blev mindre indgreb som f.eks. hjertekatetherisationerne flyttet til cardiac day-care. I praksis har det betydet, at de indlagte børn er langt mere plejekrævende og kræver flere instrumentelle færdigheder end vi kender fra Danmark.
Vi talte med Nurse practioner, Vanessa fra afdelingen. Hun havde en undervisende, støttende funktion i forhold til de sygeplejersker som ikke havde været i afdelingen længe (junior staff). Herudover var hun i gang med den 3 årige masteruddannelse som hospitalet sponsorerede og var på skole 1 dag/uge. Hun fortæller at de har kørt Fast-Track-surgery siden 2006. Patienterne i den lette operationskategori (asd, vsd, subaortal stenose..) er typisk indlagt i 2-4 dage. De bliver ekstuberet på operationsgangen, Postoperativt tages blodprøver, ekg, ekko, røntgen. Drænene fjernes på 2.dagen. Efter en uge derhjemme ses de i Day-care til opfølgning.
Stuegang
Vi var med på stuegang med stort følge, mange læger og sygeplejersker. Der eksisterede ingen forstuegang på kontoret. Alt medicin dobbelt chekes; udregning, optrækning, givning. Medicinmodulet, elektronisk er først lige startet derovre. Blodprøvebestilling og stamdata er elektronisk, men de skriver stadig sygeplejejournalerne i hånden. Lægejournalerne skrives også i hånden. De har været elektroniske før men der var for meget hacking og nogle følsomme persondata slap ud og derfor sagde det engelske datasystem stop. Der er ingen sekretærer i afsnittet, diktater af breve skrives af få sekretærer på GOSH ellers sendes de ”ud af huset” dvs. til Indien hvor de skrives og tilbagesendes elektronisk.(billig arbejdskraft?)
Man ser ingen bløde bamser i afsnittets legestue, kun børnenes egne teddys er tilladt. Nogle gange vasker og autoklaverer Ladybird dem for børnene. Stuerne har dyrenavne, fx som badger (stinkdyr) og ladybird (mariehøne) og de er malet på gulv og vægge så børnene kan finde vej til deres ward. Rammerne er meget børnevenlige - der er malede områder på bl.a. væggene, i elevatorerne, på røntgen og i ambulatorierne. Skraldespandene er frøer og der er små legepladser rundt omkring.
Cardiac day-care
Åbent 07.30-19.30. Der er plads til 6 patienter. Her foretager man præ-OP program, ekg, ekko,rtg thorax og man tager ex cross-match (forlig) op til 1 måned før OP, det hyppigste er op til 1 uge før. Hjertekath indgrebene (asd fx) kommer ind på dag 1 og udskrives på dag 1. Der er en advanced nurse specialist (Angie Scarisbrick) og hun optager journal, laver lægeundersøgelse og udskriver bl.a også patienterne. De fleste andre sygeplejersker ”nøjes” med at måle værdier og optage sygeplejejournal på børnene.
Alle patienterne der kan udskrives bliver kontaktet telefonisk af sygeplejersken næste dag for bl.a at høre til om børnene spiser/drikker i det hele taget trives, om benene har ens farve, hvordan indstiksstedet ser ud og om de er afebrile.
Play-care-specialists
Det er en et-årig uddannelse hvor man specialiserer sig i at lege og samtale med barnet. Man bruger distraction-therapy og har play-specialists (lege-specialister) ansat. Der er 3 ansat på cardiac unit.
Regeringen udtaler;” Every child must have ascess to a play-specialist”
Lege-specialist, Mimi Sheldon, Fortæller om nogle af børnenes værste frygt-scenarier før kommende narkose/indgreb:
- Will I die?
- Will I not wake up?
- Will it hurt?
- Will I wake up in the middle?
- What if the surgeon is going for a pee while operating me?
- Who can tell me when I can eat?
Hendes forberedelse af børnene:
- Har en dukke med ID armbånd,
- Viser ventilationsmasken på dukken, 15 vejrtrækninger og de kan selv prøve at puste ballonen op… Og evt prøve masken på mor/far eller lægen…
Hvorfor bruge en lege-specialist?
Det fremmer barnets muligheder for bedre at kunne håndtere stressfulde situationer. Det gør det muligt for barnet at forstå dets sygdom og behandling(er) Det giver lege-specialisten mulighed for at vurdere barnet og dets mestring/behov. Det kan lette nogle misforståelser. Det kan reducere frygt og bekymringer Det gør det muligt for barnet at mestre situationen bedre og bevare noget kontrol. Det gør det muligt for barnet at blive fortrolig med noget af hospitalsudstyret og faciliteterne. Man har i øvrigt også hospitalsklovne ansat på GOSH.
Liason nurses
Er clinical nurse specialists. Vi talte med Jessica. De er en del af det kardiologiske team og stiller sig til rådighed med praktisk, følelsesmæssig og undervisende støtte.
- ved diagnostisering,
- forundersøgelse,
- under hospitalsopholdet,
- ved ambulante besøg på GOSH
- når familierne er kommet hjem og gerne vil snakke modtager de gerne telefonopkald.
- De har en løbende kontakt til familierne og ringer til dem 1 x ugentligt (mellem shunt op, norwood 1 og 2) Og spørger bl.a til hvordan det går?, saturationsmålinger, om de mangler udstyr, vægte?
- Tager del i de intrauterine scanninger.(Prænatal)
- Besøger afdelingen og prøver at finde ud af om der er noget forældrene ikke forstår/gerne vil have uddybet i forhold til diagnose, behandling og pleje.
- Er bindeled mellem sundhedsplejerskerne og hospitalet.
- Deltager i ”psyko-socialt” møde på torsdage.
- Tager sig af patientklager telefonisk, men ikke de mere formelle.
Efter et barns død
- Ringer de et par dage efter.
- Sender blomster.
- Udleverer folder og henviser til sorggruppe.
- Deltager i begravelsen.
Psyko-socialt-møde
Forgår hver torsdag og de personer der er til stede er:
- Liason-nurse
- Psykologen
- Socialrådgiveren
- “The Chaplin”, en person der repræsenterer forskellige religioner (lidt à la en præst)
Faetal-clinic(prænatal)
Antal indkaldte er omkring 25-30 gravide /uge og man ser de gravide - man på de lokale sygehuse har skønnet - skal ses på GOSH. Kategorier:
- Mødre der før har født hjertesyge børn
- Mødre med epilepsi
- Tvillingegraviditeter
- Føtal takykardi
- Abnormaliteter
Primær pulmonal hypertensionsteam
Man har set 700 tilfælde af disse på GOSH gennem de seneste 10 år. Der er flere piger end drenge med PPH. Årsagen er uvis. Man screener søskende, hvis forældrene ønsker det, i form af: ekko, ekg og klinisk undersøgelse. Der er i den forbindelse fundet 4 søskende. Hver 18 måned ses patienten på GOSH. Dette er også screeningstidspunktet for søskende. Hver 3 måned ses patienten lokalt af PPH-teamet som tager ud fra GOSH til patienten. Levetiden er 5-10 år med behandling og 8-10 mdr uden behandling. Behandlingen består i tbl Viagra/tbl Bosentan eller iv Epoprostenol. Indenfor de seneste 7 år har man transplanteret 11 patienter med PPH - alle er i live og PPH er ikke kommet tilbage.
Transplantation på GOSH
Vi talte med transplant-specialist nurse Helen. Transplantationer af hjerte/lunger 350 i alt, gennemsnitlig levetid 15 år. Transplantationer af lunger 120 i alt, gennemsnitlig levetid 8 år. Transplantationer af hjerter 250 i alt. Der er 2 hjertelægespecialister og 2 lungelægespecialister
Paeditric palliative care team på GOSH
Forældre med døende børn kan kontakte teamet 24 timer/døgnet. Forældrene har en kontaktperson (keyworker). Teamet består af sygeplejersker, læger og psykologer.
- De udøver støtte af praktisk art (hvordan fragtes søskende fx til og fra skole når forældre er omkring det døende barn?)
- Økonomisk art (henviser til socialrådgivere)
- Psykologisk art (henviser til og samarbejder med psykologer)
- Der er 40 børnehospices i UK. Et børnehospice er dog ikke kun til terminale børn men anvendes også til aflastning af børn med alvorlige kroniske sygdomme.
Vi talte med Judy Peters, smertesygeplejerske og hun pointerede nogle vigtige elementer i smertebehandling: * Quit and calm atmosphere * No sounds * Dark room
De mange indtryk
…ugen er nu gået og fredag er det klar til afgang…trætte og fulde af lutter gode indtryk efter en spændende og begivenhedsrig uge tager vi tuben mod Heathrow og Danmark igen.
Efter ankomst til Danmark og da oplevelserne var blevet vendt er vi kommet frem til følgende udviklingsområder:
- Tværfagligt samarbejde mellem Skejby og RH for at udveksle erfaringer og samlet set få et større patientgrundlag.
- Udvikling af den enkelte, mere individuel undervisning af den enkelte sygeplejerske, så dennes kompetencer kommer i centrum. Åbenhed for mere praktisk træning.
- Gensidig undervisning og træning i, at fremlægge ting, hørt og set på f.eks. kurser, seminarer og læste artikler.
- Anvende sygeplejekonferencer til at gennemgå patienter på godt og ondt
Hvad gik godt og skidt?
- Jævnligt tage procedurer op til diskussion – hvorfor gør vi som vi gør??
- Få udnævnt et par sygeplejersker til at søge sponsorater til eksterne undervisere, f. eks. Udnytte kontakterne i UK.
- Yderligere inspirerende rejser til udlandet*. Deltagelse i konferencer og seminarer (kommet på en mail-liste med sygeplejekonferencer i udlandet)
- Indkøbe legetøj og være mere målrettet i den ”forberedende fase” af barnet. Have maske og dukke og som udgangspunkt anvende en mere legende tilgang. Evt. kurser til personalet (måske deltage i et 3-dages kursus i UK?) Konstruere en illustrativ boks med fire kamre og blodkar for at kunne forklare barnet, hvad det fejler.